Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Šunku miluje snad každý, já teda rozhodně a tuhle domácí miluje úplně každý. Není to nic složitého, šunkovar se hodí i když jednou jsem si poradila i bez něj, ale bylo to lehce nepraktické. Šunka se totiž vaří ve vodní lázni. Musí být hodně natlačená v nějaké nádobě a vaří se při 80 stupních, když je to víc bude z toho vepřovka konzerva :-)) Šunkovar vše ulehčí, připravené maso do něj natlačíme, zaděláme víčkem s pružinou a teplotu ohlídáme přiloženým teploměrem. Šunku můžeme udělat vepřovou, kuřecí, nebo cokoli co vás napadne. Ďělala jsem i bůčkovou roládu či kladenskou pečeni. Základ je maso a řeznická sůl. dál už je to na fantazii, můžete udělat s paprikou, chili, pepřem, cesnekem....
Já dělám nejraději tuhle:
1kg vepřového libového masa
10g řeznické soli čili pragandy
dvě lžíve vody
lžíce cukru
lžička medu
Pokrájené maso na kousky rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu nameleme nebo sekáčkem nasekáme na jemno a promícháme s druhou polovinou masa. Přidáme všechny ostatní ingredience a rukama prohněteme. Je potřeba dlouho maso v rukama hníst, aby pustilo svoji přirozenou vlhkost a jako by se slepilo do celistvé hmoty. Napěchujeme maso do nádoby šunkovaru pořádně zavíčkujeme a necháme 24hodin odležet v lednici. Druhý den dáme do vodní lázně a vaříme při 80 stupních 2 hodiny. Po vychladnití nakrájíme na tenké plátky a papáme.