Šunkafleky jsou moje oblíbené jídlo. Vždy jsem měla pocit, že je to takové obyčejné jídlo. A pak jsem si koupila kuchařku Zity Kabátové a ona o nich tak krásně píše. Popisuje jak milovala tu vůni uzeného když ho maminka vařila. Mě tenkrát došlo jak to mám stejně, ta vůně uzeného... Přijde mi to fajn jídlo i na oběd do práce, krásně se dají ohřát a klidně sbaštit i studené. Tady je recept jak je dělám já, ale receptů je asi milion.
Budeme potřebovat:
Fleky, ale jde to i s jinými tvary, takové mašle třeba taky nevypadají špatně.
Uzená žebra
Vejce
Smetana
Pepř a sůl
Uzená žebra povaříme ve vodě a obereme maso. Do vody po žebrech dáme vařit těstoviny, to je prima vychytávka, protože pak krásně voní po masíčku. Do pekáčku připravíme těstovinya obrané maso, osolíme, opepříme. Rozkvedláme vejce, přidáme trochu smetany a zalijeme směsí těstoviny s masem. Do běžného pekáčku na 4 porce dávám tak tři vejce a 200ml smetany. Ale když dělám jen jednu porci tak jedno vejce a tak 50ml smetany ideálně 33%. Pečeme na 200 stupnů podle toho jak máme rádi. Já je miluji křupavé na povrchu tak je dělám trochu déle.