domácí pasta

22. listopad 2020 | 10.30 | rubrika: 47. týden

 Samozřejmě jsem zkusila podle receptu z mé italské kuchařky. Recept je jednoduchý : na 100gramů hladké mouky dám jedno vejce. No těsto je ten nejmenší problém. Protože pak se snažím vytvořit nudle či cokoli co se mi povede.....nepovedlo. .mám cosi co nepřipomíná nic, lepí se mi to, nejdou mi udělat ani stejně široké pruhy...prostě katastrofa. Takže zkusím až budu někdy fakt velkou trpělivost

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 14x

foccacia

22. listopad 2020 | 10.16 | rubrika: 47. týden

 Foccacia je vlastně úplně jednoduchá chlebová placka vylepšená rozmarýnem, olivami, nebo jen hrubou solí.

500g hladké mouky

20g droždí

voda,sůl,olivový olej

Do vlažné vody rozpustím droždí a nechám chvilku odpočinout. Přidám mouku a vypracuji hladké těsto. Nechám vykynout (pokud chci přidat olivy nebo bylinky, tak teď je ten čas)  a poté rukama vytvořím

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 16x

risotto houbami

22. listopad 2020 | 10.02 | rubrika: 47. týden

 Tohle není to rizoto ze školní jídelny. Tohle má lehkou, krémovou konzistenci. Tak základ je rýže...kupuji na to arborio, která je přesně k tomu určená. Vezmu cibuli na jemno a na másle nechám zesklovatět, přidám rýži a pekně jí nechám na pánvi obalit tím máslem. Přiliji trochu vína a stále hlídám, aby se rýže nepřipálila. Po odpaření vína začínám podlévat vývarem, další lžíci vývaru přidám

tiramisu

22. listopad 2020 | 09.29 | rubrika: 47. týden

DSC_1730 Tohle je prostě klasika a bez toho to nejde. Italský týden bez tiramisu by byl hodně smutný. A víte co? Není to vůbec těžké.

Budu pořebovat piškoty, cukrářské

500g mascarpone

100g cukru

4 vejce

kakao a silnou kávu

Z bílků a poloviny cukru

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 15x

minestrone

22. listopad 2020 | 09.21 | rubrika: 47. týden

 Tahle polévka je skoro jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Prostě přidáme vše co máme radi :-))

Ingredience: červené fazole, mrkev, řapíkatý celer, cuketa, brambory, rajčata, cibule, těstoviny

Osmahnu cibuli a postupně přidám všechny suroviny, osolím opepřím a vařím dokud nemá konzistenci polévky (případně můžu rozmixovat). Nakonec dám  těstoviny. I když být nemusí. Na talíři posypat parmezánem. 

DSC_1705

Ragú alla bolognese

22. listopad 2020 | 09.04 | rubrika: 47. týden

DSC_1513 Já miluji boloňské.....tak jsem potřebovala zjistit jestli ty pravé italské budou chutnat lépe nebo jestli zjistím, že ty moje české boloňáky mi chutnají víc. Tak první velký omyl ....nedělají tuto omáčku vůbec se špagetami...ale s tagliatelle.

Osmahnu cibulku na másle a olivovém

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 20x

47. 16.11.- 22.11.

16. listopad 2020 | 10.18 | rubrika: 47. týden

 Minulý týden byl ve znamení žvěřinových hodů tak si odlehčím a dám Italský týden. Já miluji boloňské a tiramisu. Upeču italský chléb - focacciu . Zkusím i domáci pastu. No a dál se uvidí podle času a nálady. Takže zase v  neděli!! 

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 21x