chleba

15. listopad 2020 | 12.30 | rubrika: 46. týden

 Chleba....to je sakra výzva.....chtěla jsem kváskový....krmím kvásek,dodržuji postupy a nakonec stejně peču z droždí...ale tenhle je fakt dobrý i z droždí. Potřebujeme 10gramů droždí, ideálně čerstvého, 500 gramů mouky....já kupuji chlebovou a míchám ji 2:3 žitná a pšeničná, 10 gramů soli, kmín a 350 gramů vody. Do vlažné vody rozdrobím droždí a nechám malinko nabobtnat....do mouky se solí

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 22x

játrové knedlíčky

15. listopad 2020 | 12.30 | rubrika: 46. týden

 Na játrové knedlíčky potřebujeme játra...no jasně, bez nich to nepůjde. Moje drahá polovička říká, že z hovězích jater jsou nejlepší....u nás totiž dělá knedlíčlky on...Játra namele, přidá vejce,strouhanku,sůl, pepř a spousty česneku.....no a koulet už musím já :-))) 

žádné komentáře | přidat komentář

vývar z divočáka

15. listopad 2020 | 12.30 | rubrika: 46. týden

 Dostala jsem kančí kýtu vcelku, po okrájení mi přišlo fakt škoda tu kost vyhodit. Polévka se dá udělat ze všeho no né?! Dám tedy kost s odřezky do papiňáku a zeleninu do polévky, mrkev,celer a cibuli a česnek...víc doma momentálně nemám. Nechala jsem jí v papiňáku dusit asi 3 hodiny a poté scedila, přidala nakrájenou zeleninu, bylinky, nudle a játrové knedlíčky. vývar úplně luxusní,silný fakt má grády.

DSC_2126

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 53x

kančí na smetaně

15. listopad 2020 | 12.30 | rubrika: 46. týden

 Všichni mluví o svíčkové z divočiny....no zkusím taky..pro jistotu koukám na recepty a zjišťuji, že je to v podstatě v pohodě...to dám. Začnu tím, že našpikuji maso, aby to nebylo ve výsledku suché. Osolím, opepřím a opeču na sádle ze všech stran. Přidám zeleninu pod svíčkovou, to je kořenová zelenina, hlavně mrkev, celer, petržel...zaliju vodou a přidám koření...v pytlíčku či čajovém sítku....nové

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 20x

bábovka

15. listopad 2020 | 12.29 | rubrika: 46. týden

 No a jsme u naší hvězdy.....bábovka je jako zaklínadlo....všichni kdo ho slyší se plíží ke kuchyni a čekají až se bude moct nakrojit. Já dělám úplně tu nejobyčejnější....hrnkovou...a vždy mi jí chválí...i babičky, tchýně a jiné vyhlášené kuchařky.Tak vymažeme formu...já mám starou keramickou a je úúúúplně luxusní.Drží hezky teplo a fakt se vždy povede....takže vymazat pořádně. Jednou jsme

omeleta s čedarem

15. listopad 2020 | 12.29 | rubrika: 46. týden

 Je ráno.....nemusím do práce.....teda vlastně nesmím do práce,je tu opět covid a zavřené kadeřnictví...to je totiž moje profese. Za normálních okolností dělám lidem radost a za menší úplatu odchází jako vyměnění. No berme to pozitivně a dnes bude snídaně jako na zámku. Možná jedna s posledních....pak dojdou prachy a půjdem kouknout do hrnce jiným. Ale taková omeleta s čedarem je lahůdka která

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 18x

divočák na divoko

15. listopad 2020 | 12.29 | rubrika: 46. týden

 Když se řekne divočina představím si jalovec,nové koření, pepř a bobkový list...tak jo....kousky co jsem ořezala z kýty hodím do kastrůlku a přidám všechno tohle koření. Dusím do měkka a dochutím solí ,zahustím jíškou(přiznám se kupovanou,mám jí fakt rada....šup sem šup tam a je to krásně zahuštěné a jestě to přidá tu bezva hnědou barvu). Maso z kance se postaralo o fakt silnou chuť a vůni.

týden 46. 9.11-15.11.

15. listopad 2020 | 08.00 | rubrika: 46. týden

 Takže....Tento týden uvařeno,vyfoceno a připraveno ke zveřejňení. Dostala jsem se ke kančí kýťe.Takže výzva....nikdy jsem toho z divočiny moc neuvařila....znám z filmu na šípkové nebo se zelím....ale co třeba na smetaně?....na divoko? K tomu bábovka s čokoládou, klasika všech klasik a k mému absolutnímu nepochopení u všech číslo 1...kam se hrabou dezerty všech možných chutí...bábovka je bábovka....polévku

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 27x

úvod

12. listopad 2020 | 20.03 | rubrika: 46. týden

 Toto by měl byt zápisník mého vaření,chtěla bych vydržet celý rok a tím si utvořit i pro sebe kompletní kuchařku. Zapsat úspěchy, neúspěchy,pokusy,postupy a prověřené recepty. Tak hurá do toho....vždy v neděli přidám rozpis jídel a úkolů za uplynulý týden plus fotografie s recepty. Každý týden by mělo být jedno až dvě hlavní jídla , polévka, nějaka svačina nebo předkrm a něco sladkého na zub. Průběžně budu přidávat tipy na výrobu domácích produktů....Tak jdu na to!