Šunku miluje snad každý, já teda rozhodně a tuhle domácí miluje úplně každý. Není to nic složitého, šunkovar se hodí i když jednou jsem si poradila i bez něj, ale bylo to lehce nepraktické. Šunka se totiž vaří ve vodní lázni. Musí být hodně natlačená v nějaké nádobě a vaří
Oblíbené jídlo mého muže je španělský ptáček. Mé oblíbené jídlo na přípravu to teda fakt není. Je to šílená piplačka, Mám vždy pocit, že mám malé plátky a že se mi nepovede dostat všechnu náplň dovnitř aniž by mi celá vylezla ven. Tak já se obrním trpělivostí a po kurzu
Tuhle polévku miluji....chlap jí sní, ale že by z ní byl úplně odvařený to teda není. No má smůlu, pro mě je to jedna z nejlepších polévek. Rychlá, sytá, krémová, lahodná.... Je to vážně dobrota, v zimě zahřeje a dodá energii. Jen teda nesmí stát květák 50kč to by mi ani polévka
Všichni ho známe, všichni ho milujeme.
Klasika je s jablky, skořicí a rozinkami. Je to vlasně hodně jednoduché a rychlé...to miluji, tak to mám ráda, rychle a chutně. Ať máte návštevu jakkoukoli tak pohostit jí touhle dobrotou je jasný úspěch. Těsto kupuji, dělat domácí je totální úlet a otročina....vezmete kostku másla a další suroviny a zaválíte do druhého těsta z jiných surovin...neee
Tak tu máme další týden. Já ještě pracovat nemohu, možná snad příští týden. No jenže tím, že nepracuji tak více vařím a méně se hýbu...z toho vyplývá jedna zásadní věc, dvě kila navíc. Sakra, na jaře při covidu jsem přibrala tři kila a ještě jsem je nedostala dolů. No takže dvě teď a tři na jaře je 5kilo. No co tím chci říct, že bych měla začít vařit dietu. No, ale mám normálního klasického
Samozřejmě jsem zkusila podle receptu z mé italské kuchařky. Recept je jednoduchý : na 100gramů hladké mouky dám jedno vejce. No těsto je ten nejmenší problém. Protože pak se snažím vytvořit nudle či cokoli co se mi povede.....nepovedlo. .mám cosi co nepřipomíná nic, lepí se mi to, nejdou mi udělat ani stejně široké pruhy...prostě katastrofa. Takže zkusím až budu někdy fakt velkou trpělivost
Foccacia je vlastně úplně jednoduchá chlebová placka vylepšená rozmarýnem, olivami, nebo jen hrubou solí.
500g hladké mouky
20g droždí
voda,sůl,olivový olej
Do vlažné vody rozpustím droždí a nechám chvilku odpočinout. Přidám mouku a vypracuji hladké těsto. Nechám vykynout (pokud chci přidat olivy nebo bylinky, tak teď je ten čas) a poté rukama vytvořím
Tohle není to rizoto ze školní jídelny. Tohle má lehkou, krémovou konzistenci. Tak základ je rýže...kupuji na to arborio, která je přesně k tomu určená. Vezmu cibuli na jemno a na másle nechám zesklovatět, přidám rýži a pekně jí nechám na pánvi obalit tím máslem. Přiliji trochu vína a stále hlídám, aby se rýže nepřipálila. Po odpaření vína začínám podlévat vývarem, další lžíci vývaru přidám
Tohle je prostě klasika a bez toho to nejde. Italský týden bez tiramisu by byl hodně smutný. A víte co? Není to vůbec těžké.
Budu pořebovat piškoty, cukrářské
500g mascarpone
100g cukru
4 vejce
kakao a silnou kávu
Z bílků a poloviny cukru
Tahle polévka je skoro jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Prostě přidáme vše co máme radi :-))
Ingredience: červené fazole, mrkev, řapíkatý celer, cuketa, brambory, rajčata, cibule, těstoviny
Osmahnu cibuli a postupně přidám všechny suroviny, osolím opepřím a vařím dokud nemá konzistenci polévky (případně můžu rozmixovat). Nakonec dám těstoviny. I když být nemusí. Na talíři posypat parmezánem.
Já miluji boloňské.....tak jsem potřebovala zjistit jestli ty pravé italské budou chutnat lépe nebo jestli zjistím, že ty moje české boloňáky mi chutnají víc. Tak první velký omyl ....nedělají tuto omáčku vůbec se špagetami...ale s tagliatelle.
Osmahnu cibulku na másle a olivovém
Minulý týden byl ve znamení žvěřinových hodů tak si odlehčím a dám Italský týden. Já miluji boloňské a tiramisu. Upeču italský chléb - focacciu . Zkusím i domáci pastu. No a dál se uvidí podle času a nálady. Takže zase v neděli!!
Chleba....to je sakra výzva.....chtěla jsem kváskový....krmím kvásek,dodržuji postupy a nakonec stejně peču z droždí...ale tenhle je fakt dobrý i z droždí. Potřebujeme 10gramů droždí, ideálně čerstvého, 500 gramů mouky....já kupuji chlebovou a míchám ji 2:3 žitná a pšeničná, 10 gramů soli, kmín a 350 gramů vody. Do vlažné vody rozdrobím droždí a nechám malinko nabobtnat....do mouky se solí
Na játrové knedlíčky potřebujeme játra...no jasně, bez nich to nepůjde. Moje drahá polovička říká, že z hovězích jater jsou nejlepší....u nás totiž dělá knedlíčlky on...Játra namele, přidá vejce,strouhanku,sůl, pepř a spousty česneku.....no a koulet už musím já :-)))
Dostala jsem kančí kýtu vcelku, po okrájení mi přišlo fakt škoda tu kost vyhodit. Polévka se dá udělat ze všeho no né?! Dám tedy kost s odřezky do papiňáku a zeleninu do polévky, mrkev,celer a cibuli a česnek...víc doma momentálně nemám. Nechala jsem jí v papiňáku dusit asi 3 hodiny a poté scedila, přidala nakrájenou zeleninu, bylinky, nudle a játrové knedlíčky. vývar úplně luxusní,silný fakt má grády.
Všichni mluví o svíčkové z divočiny....no zkusím taky..pro jistotu koukám na recepty a zjišťuji, že je to v podstatě v pohodě...to dám. Začnu tím, že našpikuji maso, aby to nebylo ve výsledku suché. Osolím, opepřím a opeču na sádle ze všech stran. Přidám zeleninu pod svíčkovou, to je kořenová zelenina, hlavně mrkev, celer, petržel...zaliju vodou a přidám koření...v pytlíčku či čajovém sítku....nové
No a jsme u naší hvězdy.....bábovka je jako zaklínadlo....všichni kdo ho slyší se plíží ke kuchyni a čekají až se bude moct nakrojit. Já dělám úplně tu nejobyčejnější....hrnkovou...a vždy mi jí chválí...i babičky, tchýně a jiné vyhlášené kuchařky.Tak vymažeme formu...já mám starou keramickou a je úúúúplně luxusní.Drží hezky teplo a fakt se vždy povede....takže vymazat pořádně. Jednou jsme
Je ráno.....nemusím do práce.....teda vlastně nesmím do práce,je tu opět covid a zavřené kadeřnictví...to je totiž moje profese. Za normálních okolností dělám lidem radost a za menší úplatu odchází jako vyměnění. No berme to pozitivně a dnes bude snídaně jako na zámku. Možná jedna s posledních....pak dojdou prachy a půjdem kouknout do hrnce jiným. Ale taková omeleta s čedarem je lahůdka která
Když se řekne divočina představím si jalovec,nové koření, pepř a bobkový list...tak jo....kousky co jsem ořezala z kýty hodím do kastrůlku a přidám všechno tohle koření. Dusím do měkka a dochutím solí ,zahustím jíškou(přiznám se kupovanou,mám jí fakt rada....šup sem šup tam a je to krásně zahuštěné a jestě to přidá tu bezva hnědou barvu). Maso z kance se postaralo o fakt silnou chuť a vůni.
Takže....Tento týden uvařeno,vyfoceno a připraveno ke zveřejňení. Dostala jsem se ke kančí kýťe.Takže výzva....nikdy jsem toho z divočiny moc neuvařila....znám z filmu na šípkové nebo se zelím....ale co třeba na smetaně?....na divoko? K tomu bábovka s čokoládou, klasika všech klasik a k mému absolutnímu nepochopení u všech číslo 1...kam se hrabou dezerty všech možných chutí...bábovka je bábovka....polévku
Toto by měl byt zápisník mého vaření,chtěla bych vydržet celý rok a tím si utvořit i pro sebe kompletní kuchařku. Zapsat úspěchy, neúspěchy,pokusy,postupy a prověřené recepty. Tak hurá do toho....vždy v neděli přidám rozpis jídel a úkolů za uplynulý týden plus fotografie s recepty. Každý týden by mělo být jedno až dvě hlavní jídla , polévka, nějaka svačina nebo předkrm a něco sladkého na zub. Průběžně budu přidávat tipy na výrobu domácích produktů....Tak jdu na to!